Ränta på sparkonto

Långsiktigt sparande på bankkonto är den situationen där ränta kommer till användning. Har man exempelvis ett månadssparande till en viss ränta så växer denna summa passivt, både tack vare räntan och av de regelbundna instättningarna. Vid årsskiftet räknas räntan ut och sätts in på sparkontot, efter att skatt är dragen. Skatten beräknas i deklarationen som "inkomst av kapital" och har samma skattesats som inkomst av arbete.

Just skatten i kombination med låg ränta gör sparkontot till en trygg, men långsam investering. Här nedan ser du för- och nackdelar med att låta pengarna växa på banken:


Fördelar med sparkonto

  • Tryggt sparande – statens insättningsgaranti gäller upp till 500 000 kr om banken går i konkurs.
  • Tillgänglighet – Du kan sätta in och ta ut pengar när du vill kostnadsfritt.
  • Enkelt – Räntan räknas ut automatiskt, och skatten dras innan räntan betalas ut.
  • Du slipper fylla i uppgifter om ditt sparande i deklarationen, det är förtryckt på pappret eftersom banken meddelar Skatteverket om dina ränteinkomster.

Nackdelar med sparkonto

  • Varierande ränta – Räntan måste vara högre än inflationen om det skall vara lönsamt.
  • Skatt på inkomst av kapital – Du får betala skatt för räntan du tjänat in, dvs ca 33%.
  • De ovan nämnda punkterna hämmar ränta på ränta-effekten.

Dock finns det många olika banker och sparkonton att välja mellan, vissa med betydligt högre ränta än andra. På dessa sparkonton låser man oftast sina pengar under en begränsad period och omfattas ej av statens insättningsgaranti, men belönas då med en inlåningsränta som är flera gånger högre än storbankernas. Akelius Spar har utmärkta villkor och en hög ränta för sparande, som är mycket bättre än storbankernas. Läs mer om bästa sparräntan.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)